marți, 17 ianuarie 2012

Teste obligatorii de cunostinte lingvistice pentru Quebec

In urma cu mai bine de un an va anuntam intentia Ministerului Imigratiei si Comunitatilor Culturale (MICC) din Quebec de a introduce teste obligatorii de cunostinte lingvistice pentru candidatii din categoria ‘travailleurs qualifiés’. La 5 decembrie 2011 aceasta intentie a fost pusa in practica.
Toate dosarele ce se trimit spre inregistrare dupa aceasta data trebuie sa includa rezultatul unui sau unor teste acceptate de MICC. Dosarele ce au fost trimise inainte de 5 decembrie si ajung la citeva zile dupa intrarea in vigoare a noii masuri vor fi inregistrate, dar titularii vor primi o notificare prin care li se va pune in vedere sa transmita rezultatele de test in interval de citeva luni. Daca cei ce depun dosarele dupa 5 decembrie a.c. pot obtine punctajul necesar pentru a trece prin cele trei filtre de selectie numai cu test de limba franceza, nu va fi nevoie sa treaca si testul de limba engleza. De retinut ca in cazul cuplurilor se puncteaza ambii soti la franceza, dar numai titularul la engleza.
Testele recunsocute de MICC sint IELTS pentru engleza (la care se iau in considerare numai notele obtinute pentru ‘speaking’ si ‘listening’ si urmatoarele teste pentru franceza: TEFaQ si TCFQ, care sint anume concepute pentru emigrarea in Quebec, precum si TEF, TCF, DALF si DELF, la care, de asemenea, se iau in calcul numai notele pentru cunostinte orale.
De mentionat ca, din ratiuni de echitate, toti candidatii care depun dosare pentru Quebec trebuie sa treaca testele respective, chiar daca sint nascuti si scoliti in tari de limba franceza si, respectiv, engleza.
Masura, introdusa pe 5 decembrie, va genera desigur cheltuieli suplimentare, dar va avea si consecinta extrem de favorabila ca, cel putin pentru dosarele in care s-au depus toate documentele necesare, se vor convoca interviuri numai in cazuri exceptionale, asa cum de altfel se intimpla cu majoritatea dosarelor depuse ‘pe partea engleza’, adica in sistemul federal de selectie, care a introdus testele obligatorii inca din 2002.
ALEXANDRU DAN GHECIU
Cititi restul articolelor despre noutatile in materie de emigratie in Canada in arhiva sectiunii
EMIGRATIE a publicatiei ZigZag Roman-Canadian!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu