marți, 17 ianuarie 2012

Canada pierde miliarde pentru ca nu foloseste deplin competentele imigrantilor

Efectele financiare ale subutilizarii competentelor profesionale ale imigrantilor se ridica la peste 30 miliarde $ la nivel national, arata un recent studiu efectuat de o echipa de economisti de la RBC.
Daca in 2001 s-ar fi folosit deplin de know-how-ul imigrantilor, Canada ar fi obtinut venituri suplimentare de 13 miliarde $, iar in 2006 suma s-ar fi ridicat la 30,7 miliarde $, echivalentul a 2,1% din PIB.
Datele statistice prelucrate de analistii economici arata ca acest ecart se largeste continuu dupa 1981, evident cu consecinte negative asupra nivelului de viata al imigran-
tilor: in 1980 venitul mediu al unui imigrant era 75 % din cel al unui canadian cu acelasi nivel de studii, iar in doar 15 ani procentul a scazut la 62 %.
Si asta in conditiile in care numarul imigrantilor cu diploma superioara a crescut de la 13,9% in 1981 la 42,2 % in 2006, an in care doar 17% dintre angajatii nascuti in Canada detineau o diploma universitara.
Raportul mai evidentiaza si barierele intilnite de imigranti: nerecunoasterea studiilor si a diplomelor, dar si discriminarea -in acest sens autorii documentului mentionind ca la nivel federal o persoana cu nume de rezonanta anglofona are cu 40 % mai multe sanse sa obtina un loc de munca.
Si inca un aspect reliefat de studiu: nestapinirea limbii -franceza sau engleza- reprezinta cea mai importanta bariera in integrarea imigrantilor, insa eforturile financiare necesare pentru perfectionarea cunostintelor lingvistice sint muuult mai mici decit cele pentru pregatirea profesionala completa (la nivel universitar) a unui canadian.
RAZVAN DUPLEAC

Cititi restul stirilor despre actualitatea canadiana in sectiunea
CANADA a publicatiei ZigZag Roman-Canadian!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu