miercuri, 2 mai 2012

Aviz important pentru cei care vor sa imigreze in Quebec

La 21 martie 2012, Ministerul Imigratiei si Comunitatilor Culturale din Quebec a dat publicitatii o importanta modificare a procedurii de inregistrare a cererilor depuse de imigrantii
din categoria economica, respectiv oamenii de afaceri si specialistii sau meseriasii care apartin clasei ’’travailleurs qualifiés’’.
Masura nou introdusa va fi supusa aprobarii Adunarii Nationale a Quebecului, dar, odata aprobata, se va aplica retroactiv cu incepere de la 20 martie 2012.
Se are in vedere limitarea numarului de dosare depuse de oamenii de afaceri pentru perioada 21 martie 2012 - 31 martie 2013, la 2.700 pentru investitori si la 215 pentru antreprenori si liberi profesionisti (travailleurs autonomes). In ceea ce ii priveste pe ’’travailleurs qualifiés’’, acestia vor fi tratati in mod diferentiat, in functie de grupa de care apartin.
Trei grupe au fost infiintate in acest scop:
Grupa 1, pentru care nu va exista vreun plafon anual, va fi compusa in principal din candidatii care detin (ei sau sotii ori sotiile lor) diplome pentru care primesc minimum 12 puncte la factorul ’’domaine de formation’’ - potrivit Listei domeniilor de studii, care a fost introdusa inca din anul 2009. Diplomele trebuie sa fi fost obtinute in ultimii 5 ani, sau, daca sunt mai vechi, candidatul trebuie sa fi lucrat in domeniul respectiv cel putin 1 an din ultimii 5. Se face distinctie in acordarea punctajului intre diplomele obtinute in Quebec (pentru care domeniile de studii anvizajate sunt mult mai numeroase) si cele obtinute in strainatate.
De remarcat ca nu se face distinctie in aceasta lista, dupa cum este vorba de titularul de dosar sau de sotia sa, spre deosebire de lista propriu-zisa a domeniilor de studii.
In afara celor mentionati, in prima grupa intra si toti cei care depun dosare in categoria ’’Programme de l’expérience quebecoise’’ (PEQ), precum si candidatii care dispun de o oferta de lucru validata de Guvernul Quebec.
Grupa a 2-a va fi plafonata la 14.300 de dosare acceptate la inregistrare intre 21 martie 2012 si 31 martie 2013. Ea include candidatii
care obtin cel putin 6 puncte la factorul ’’domaine de formation’’ (in aceleasi conditii ca si pentru prima grupa).
Grupa a 3-a ii cuprinde pe toti ceilalti candidati, care nu se regasesc in una din primele doua grupe. Acestia NU vor putea depune dosare daca nu le-au inregistrat pana pe 20 martie a.c. si nu au alta optiune decat de a astepta pana in primavara viitoare ca sa vada daca, dupa 31 martie 2013, vor interveni schimbari favorabile, in afara numai daca nu obtin o oferta de lucru validata de Guvernul Quebec.
Mentionam ca masurile introduse pe 21 martie 2012 nu afecteaza criteriile propriu-zise de selectie ale Quebecului si nici modul de aplicare a lor. Se asteapta insa schimbari importante si in aceasta directie, cel tarziu in cursul verii ce vine.
Cat priveste motivatia care a stat la baza acestor restrictii extrem de severe, MICC mentioneaza ca la sfarsitul anului 2011 se acumulasera 96.472 de dosare ale imigrantilor economici cu destinatia Quebec, ceea ce a prelungit timpul mediu de procesare la peste 3 ani, nu numai din cauza resurselor limitate ale MICC, dar si datorita faptului ca acest numar depaseste cu mult capacitatea de absorbtie a provinciei Quebec.
ALEXANDRU DAN GHECIU

Cititi restul articolelor despre noutatile in materie de emigratie in Canada in arhiva sectiunii 
EMIGRATIE a publicatiei ZigZag Roman-Canadian!

2 comentarii:

  1. Moving to other country was part of the plan to get a higher compensation. My wife and I decided where we find out that most of Canadian companies having a job vacancy. We want to try out the opportunity since we already have work experience as chemist and architect. Can you give me a sort of details, between me and my wife which is the most qualified for applying?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Good day.. You can do a research or explore jobsaloon com where it gives a list of profession needs by a company.

      Ștergere