sâmbătă, 9 aprilie 2011

Emigrare & adaptarea in Canada. Informatii utile incepatorilor

In data de 14 Oct. 2009 au intrat in vigoare noile norme de selectie a emigrantilor pt. Quebec. Principala modificare consta in faptul ca anumite domenii de formare au devenit prioritare, restul dosarelor procesandu-se in ordinea sosirii. De asemenea s-a modificat si grila de punctaj.

Site-ul oficial:

http://www.immigration-Quebec.gouv.qc.ca/fr/index.html

Testul de autoevaluare :

http://www.immigration-Quebec.gouv.qc.c ... s/epi.html

Factorii de selectie :

http://www.immigration-Quebec.gouv.qc.c ... index.html

Grila noua de punctaj:

http://www.immigration-Quebec.gouv.qc.c ... nthese.pdf

Domeniile de formare 2009 (sinteza):

http://www.immigration-Quebec.gouv.qc.c ... maines.pdf

Pasii procesului de emigrare :

http://www.immigration-Quebec.gouv.qc.c ... index.html

Nomenclatorul Canadian de meserii (CNP/ NOC) :

http://www5.hrsdc.gc.ca/NOC/

Sumele de bani (minime) obligatorii declarate in dosar :

http://www.immigration-Quebec.gouv.qc.c ... experience


Costurile procesului de emigrare :

http://www.immigration-Quebec.gouv.qc.c ... index.html

Formularele si actele necesare primului dosar (Viena):

http://www.immigration-Quebec.gouv.qc.c ... ments.html

Intrebari & Raspunsuri despre Emigrare in Canada

  1. Este nevoie de firma de consultanta pentru emigrare?
    Nu. Puteti depune actele singur, eventual cu ajutorul unui prieten sau cunostinta care a mai trecut prin acest proces. Acum citiva ani cind nu erau atitea mijloace de informare online (site-uri, forumuri, comunitati virtuale) era mai greu cu obtinerea de informatii, daca nu aveai o cunostinta mai apropiata care sa-ti dea detalii. Insa acum va puteti informa despre fiecare pas al emigrarii din multe locuri. Daca aveti intrebari puteti intreba in forumul nostru (evident e gratuit). O firma de consultanta va completa ea documentele in locul dvs. (insa tot dvs. furnizati informatiile), le va trimite (insa tot dvs. platiti) si va va spune diverse informatii utile despre emigrare. Poate fi inca foarte utila daca nu stiti pe nimeni care sa va dea detalii si nu puteti intreba in forumuri online.
     
  2. In ce consta de fapt emigrarea?
    Emigrarea in sine este un proces nu foarte complicat - trimiteti niste cereri pentru emigrare (si platiti o taxa de prelucrare) insotite cu acte traduse care dovedesc cele afirmate in cereri la ambasada Canadiana. Cererile dvs. sint analizate si este foarte probabil sa fiti chemat la interviu. Trebuie insa sa aveti un punctaj minim necesar calculat pe baza meseriei, studiilor, experientei, limba, etc. Vedeti evaluarea punctajului aici (partea federala) sau aici (Quebec). Dupa interviu obtineti formularele medicale si platiti "taxa de landing" (RPRF, vezi mai jos). Dupa trimiterea acestora o sa primiti viza de intrare in Canada care este valabila un an de la analizele medicale. Daca nu intrati in Canada pina la expirarea vizei procesul de emigrare trebuie reluat. Odata intrati in Canada nu mai aveti nici o obligatie: va puteti intoarce oricind in Romania (insa daca stati cu anii in RO o sa pierdeti statutul de emigrant), va puteti muta oriunde in Canada (nu neaparat trebuie stat in Quebec chiar daca ati depus actele acolo), va puteti cauta de lucru (aveti drept de lucru), etc.
    Sint 2 proceduri diferite pentru emigrare: una pentru partea federala (mai putin Quebec), in engleza, si alta pentru Quebec, in franceza. Din practica se stie ca emigrarea in Quebec (partea franceza) dureaza mult mai putin si costa mai putin.
     
  3. Cum completez actele?
    Se depune un singur dosar per familie (se plateste o singura taxa de procesare per familie si exista un aplicant principal pentru care se calculeaza punctajul). Formularele de completat pentru partea federala (mai putin Quebec) le puteti gasi la www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/forms/imm0008egen.pdf (sau vedeti www.cic.gc.ca/english/applications/skilled.html). Pentru Quebec trimiteti formularul DSC de la www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/anglais/forms/dcs-general.html. Acesta este doar un forular preliminar si o sa primiti formularele de emigrare prin posta (CSQ). Completati corect toate cimpurile din formularele respective. Apoi trimiteti aceste formulare impreuna cu traducerile dupa cartea de munca, certificate de casatorie, certificate de nastere la copii, copii la pasapoarte sau alte acte traduse in engleza sau franceza. De asemenea puteti include CV (resumee), descrierea locului de munca (job description) cu atributiile care le aveti si 1-2 scrisori de recomandare, toate traduse (pot ajuta). Daca pe parcursul procesarii actelor au intervenit schimbari (casatorii, nastere copil, etc.) luati legatura cu ambasada si trimiteti acte suplimentare. Daca actele sint incomplete o sa primiti notificare prin posta sa trimiteti ce lipseste (primiti notificre si daca totul a fost ok).
     
  4. Cum depun actele?
    Toate documentele in engleza sau franceza (nu romaneste) se trimit la ambasadele Canadei, pentru partea federala la Bucuresti, iar pentru Quebec la Viena. Adresa ambasadei de la Bucuresti este:
      The Canadian Embassy
      Immigration Section
      36 Nicolae Iorga
      P.O. Box 117
      Post Office No. 22, Bucharest
      Romania

      Mission Tel.: (43-1) 531-38-3000
      Immigration Tel.:(43-1) 531-38-3010
      Mission Fax: (43-1) 531-38-3321
      Immigration Fax: (43-1) 531-38-3911
    Pentru Viena trimiteti la:
      Québec Immigration Service
      c/o Canadian embassy
      Laurenzerberg 2
      Bürocenter Stiege 2, 2.OG
      A-1010 Vienna
      AUSTRIA

      Telephone: (43.1) 53138.3005
      Fax: (43.1) 53138.3443
      E-mail: siqvienne@mrci.gouv.qc.ca

    Interviurile o sa fie la Bucuresti (si pt. Quebec).
     
  5. Unde sa emigrez?
    Pentru depunerea actelor puteti alege partea federala (in engelza) sau Quebec (in franceza). De regula emigrarea in Quebec este mult mai rapida si costa mai putin. Asa ca puteti depune acte pt. Quebec iar apoi puteti merge oriunde in Canada. Inclusiv biletul de avion cind intrati prima data puteti sa-l luati pentru orice oras din Canada (nu trebuie intrat in Quebec). Multi din noii veniti se opresc in Toronto. In ultimii 10-15 ani Toronto a luat-o inaintea altor orase Canadiene si o sa gasiti multi romani aici. Sint romani si in alte provincii, in special British Columbia (Vancouver, unde clima e cea mai blinda din Canada) sau Alberta (unde e puternica industria extractiva: gaz, petrol).
     
  6. Cit costa?
    Odata cu depunerea dosarului trebuie sa platiti o taxa de procesare de $550 per familie. Apoi mai este o taxa de platit inainte de primirea vizei de $975 (Right of permanent residence fee). In afara de acestea mai sint doar alti bani pentru traduceri sau expedierea actelor si analizele medicale. In dosar (pt. partea federala) o sa trebuiasca sa completati suma de bani cu care o sa intrati in Canada (vezi sumele minime necesare). Pt. Quebec, o sa va spuna o suma (mult mai mica) in urma interviului. Aceasta suma poate fi in USD sau CAD (cash), cecuri de calatorie sau alte mijloace. Stiti insa ca pentru cecuri de calatorie o sa platiti comisioane la cumparare (asa ca tot cash e cel mai simplu). Poate fi o idee buna sa scrieti o suma putin mai mare decit minimul necesar. Este foarte posibil ca la intrarea in Canada sa nu va ceara sa aratati banii sau cecurile, insa e la fel de posibil sa va ceara (nu cred ca merita riscat).
     
  7. Ce sint interviurile?
    Exista posibilitatea ca dosarul dvs. sa fie aprobat fara interviu (primiti direct formularele medicale prin posta). Insa cel mai probabil o sa aveti un interviu la ambasada unde va sint verificate documentele depuse si nivelul cunostintelor de limba (engleza sau franceza). Daca ati scris ca stiti amindoua asteptati-va la o intrebare in cealalta limba decit cea principala. Aici puteti sa va pregatiti dinainte raspunsurile deoarece in general e un set de intrebari standard care se pun (intr-o forma sau alta). Daca nu va descurcati la interviu este foarte posibil sa va programeze un alt interviu dupa ceva vreme (a 2-a sansa). Important de stiut ca la faza interviului dosarul dvs. a fost deja aprobat si este doar verificat. In plus, nimeni nu are nici un interes sa va pice (au nevoie de emigranti ca dvs.).
     
  8. Pot depune actele din strainatate?
    Da. Stim cazuri de dosare depuse din strainatate, in special din US, inclusiv de persoane care stateau ilegal.
     
  9. Unde pot obtine informatii oficiale despre emigrare?
    Site-ul oficial este Citizenship and Immigration Canada (www.cic.gc.ca). Aici gasiti formularele necesare si multe informatii ajutatoare. Tot aici puteti vedea starea dosarului dvs. sau schimba adresa (www.cic.gc.ca/english/e-services/index.html). Pentru Quebec site-ul oficial este www.immigration-quebec.gouv.qc.ca.
     
  10. Alte informatii utile?
    - Puteti sa opriti acest proces in orice moment (chiar dupa primirea vizei).
    - Daca v-ati casatorit dupa primirea vizei (nu ati depus acte la dosar inainte de primirea vizei) nu mai puteti face nimic. Veniti in Canada singur si aici aplicati pentru intregirea familiei.
    - Va puteti intoarce in Romania (in vizita) in orice moment dupa intrare. La intrare va fi facut Permanent Resident Card pe baza caruia va puteti reintoarce in Canada oricind (intra de ori cite ori). Insa acesta o sa-l primiti prin posta aici dupa citeva zile. Fara acesta nu puteti reintra in Canada.
    - Nu exista limite la bagaje (decit impuse de companiile aeriene). Puteti insa trimite orice lucruri aici si prin container pe vapor (mobila, lucruri voluminoase, etc.). Doar ca nu aveti voie mai mult de 2 cartuse de tigari de persoana si 2l bauturi. Si nu aveti voie sa aduceti mincare si seminte de orice fel in Canada.
    - Este foarte util sa aveti la intrarea in Canada adresa unde o sa stati la inceput si unde o sa primiti primele carduri si documente (prin posta). Eventual la un prieten (puteti schimba adresa oricind).
    - De la urcarea pe avion sa va asteptati sa vorbiti in engleza (sau franceza).
    - Poate depune dosarul (sa fie aplicant principal) atit sotul cit si sotia. De obicei il depune cel cu punctaj mai mare.
     
  11. Ce este util de adus in Canada?
    Nu uitati ca in Canada se foloseste 110 Volti. Asa ca multe electronice nu vor finctiona aici. Se poate cumpara un transformator 110-220 V insa pt. multe pur si simplu nu mai merita (o sa vreti sa va luati altele noi aici, oricum, mai repede sau mai tirziu). Un fier de calcat sau foen gasiti ieftin aici. De asemenea, tineti minte ca aici se foloseste sistemul NTSC (nu PAL) pt. video / TV. In afara de acestea este util de adus tot ce aveti deja: imbracaminte, incaltaminte buna, asternuturi de pat, etc. Este bine de adus cratite (aici gasiti doar seturi, nu doar 1-2, si costa) insa farfurii sint destul de ieftine aici (si sint destul de grele). Sa nu uitati actele desi este foarte probabil sa nu aveti nevoie aici de ele (nu o sa va ceara nimeni diploma de facultate decit daca continuati studiile). Daca nu le traduceti in RO (e mai ieftin) le puteti traduce si aici. Sa nu uitati CD-uri (soft / poze / etc., nu are nimeni treaba cu ele), iar carti doar cele care va trebuie (sint destul de grele). Valize nu prea cred ca merita sa luati toate de buna calitate (scumpe) daca vreti sa faceti economie, eventual doar 1-2 care apoi le mai folositi cind mergeti in RO (nu o sa mai aveti atitea bagaje), iar pe avion nu au nici o grija de ele (se pot strica). Se pot folosi si sacose mari de rafie. Nu aduceti tuica sau tigari mai mult decit este permis ca este posibil sa aveti probleme (poate treceti ok cu ele totusi). In general preturile din RO sint comparabile cu cele de aici asa ca nu e nevoie sa cumparati multe lucruri noi in RO (aveti nevoie de bani la intrare si puteti cumpara de aici). Este bine sa nu trebuiasca sa cumparati imbracaminte sau incaltaminte aici in primele 6 luni (sa aduceti din RO). Lucrurile de marca (imbracaminte, incaltaminte, cosmetice, etc.) am impresia ca sint mai scumpe in RO decit aici. Insa cele "no-name" e mai ieftin de luat din Romania. Nu prea cred ca e rentabil de adus PC din RO (doar daca deja aveti laptop). Ocupa prea mult loc si preturile sint comparabile.
     
  12. Despre obtinerea cetateniei?
    Cetatenia canadiana se obine la cerere (nu se da automat) dupa 3 ani de stat in Canada (mai exact 1095 zile) in ultimii 4 ani (se scad perioadele cit ati stat in afara Canadei). Mai simplu spus dupa 3 ani. Este un examen formal despre istoria si geografia Canadei. Cetatenia are citeva avantaje:
    - Puteti lipsi din Canada perioade mai mari de timp (statutul de rezident se poate pierde daca locuiti perioade lungi in strainatate);
    - Puteti lucra in US datorita NAFTA;
    - Puteti vota;
    - O sa aveti pasaport Canadian.

Sistemul de sanatate in Canada


Canada are unul dintre cele mai bune sisteme publice de asigurare de sănătate din lume. Majoritatea serviciilor medicale sunt gratuite. Acestea sunt platite din impozitele dvs.

Toţi rezidenţii permanenţi şi cetăţenii canadieni pot să beneficieze de asigurarea de sănătate.
Guvernul federal stabileşte normele serviciilor de sănătate pentru toată Canada, dar fiecare provincie îşi administrează propriul program de servicii de sănătate.
Sfat: Unul din lucrurile cele mai importante pe care trebuie să le faceţi la sosirea în Canada este să solicitaţi cardul de asigurare de sănătate. Toţi membrii familiei, chiar şi nou-născuţii, trebuie să aibă propriul lor card de asigurare.

Cum obţineţi serviciile medicale

Serviciile medicale acoperite de asigurare sunt diponibile peste tot în Canada, în spitale, clinici sau cabinete medicale. Când vi se acordă servicii medicale, trebuie să prezentaţi cardul de asigurare de sănătate, altfel e posibil să plătiţi serviciile primite.

Atenţie: Nu puteţi împrumuta cardul de sănătate nimanui. Este doar pentru propriul dvs uz. Puteţi pierde asigurarea medicală, dacă împrumutaţi cardul altor persoane. Puteţi, de asemenea, să faceţi obiectul unei acuzaţii penale şi să fiţi obligat să părăsiţi Canada.

Serviciile medicale acoperite de asigurare sunt:

  • Examinările şi tratamentele acordate de medicii de familie;
  • Majoritatea intervenţiilor chirurgicale;
  • Majoritatea tratamentelor specializate;
  • Spitalizarea;
  • Radiografiile;
  • Majoritatea testelor de laborator;
  • Majoritatea vaccinărilor.

Serviciile medicale care nu sunt acoperite de asigurarea de sănătate:

  • Serviciile de ambulanţă;
  • Medicamentele prescrise;
  • Îngrijirile medico-dentare;
  • Ochelarii şi lentilele de contact.
Va trebui să plătiţi aceste servicii. Pot fi însă adesea cuprinse în avantajele sociale oferite la locul de muncă.
Cardul de asigurare de sănătate va foloseşte în principal în provincia în care aveţi domiciliul, dar în caz de urgenţă puteţi să îl folosiţi şi în altă provincie. Totuşi, dacă vă mutaţi într-o altă provincie, va trebui să cereţi un nou card.

Sistemul de invatamant in Canada

Şcoli şi universităţi
În Canada, sistemul şcolar este administrat de fiecare provincie / teritoriu. Şcolile sunt administrate de comisiile şcolare iar universităţile au propria administrare, astfel încât sistemul de învăţământ poate să varieze puţin de la o provincie la alta.
Cea mai mare parte a şcolilor primare şi secundare sunt publice, frecventarea acestora fiind gratuită şi deschisă tuturor. În paralel cu învăţământul public funcţionează reţeaua de învăţământ catolic, precum şi şcoli private.
Învăţământul pre-universitar
În funcţie de provincie, învăţământul primar începe la gradiniţă şi continuă până la sfârşitul clasei a şasea sau a opta. Urmează studiile secundare. În unele provincii, se disting studii secundare de ciclul întâi (de la clasa a şaptea la a noua) şi de ciclu doi (de la clasa a zecea la a douăsprăzecea). Elevii trebuie să termine nivelul secundar pentru a fi admişi la universitate sau la colegiu.
Ca şi în România, învăţământul secundar are şi componentă de formare practică, pe meserii.
Anul şcolar normal începe la sfârşitul lui august sau la începutul lui septembrie şi se sfârşeşte la mijlocul sau la sfârşitul lui iunie.
În general, noii elevi pot să se înscrie oricând în timpul anului şcolar.
Majoritatea şcolilor sunt închise în zilele de sărbătoare naţională. De asemenea, toate şcolile au vacanţă între Ajunul Crăciunului şi ziua de Anul Nou, şi majoritatea ofera o săptămâna de vacanţă în martie. Cea mai lungă vacanţă şcolară durează două luni: iulie şi august.
Învăţământul universitar, colegii şi CEGEP.
Universităţile şi colegiile îşi ţin cursurile în mod regulat de la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie până în aprilie. Unele cursuri ţin totuşi din ianuarie până în aprilie şi, mai rar, în cursul lunilor de vară. Cursurile universitare nu sunt gratuite; taxele variază în funcţie de provincie.
Pentru a fi admişi la colegiile şi universităţile din Canada, trebuie să susţineţi, dvs sau copiii dvs, după caz, un examen de limbă - ex. engleza ca limbă străină (TOEFL) sau examenul de limbă franceză administrat de autoritatea de limbă franceză, în Quebec.
Cum va puteţi înscrie copiii la şcoală
Puteţi să vă înscrieţi copiii la o şcoală locală sau la biroul consiliului sau al Comisiei şcolare. Pentru acest lucru, trebuie să aveţi la dvs:
  • cardul de rezident permanent;
  • certificatul de naştere;
  • certificatul de vaccinare;
  • carnetele de note anterioare.
Cunoştinţele copiilor dvs vor fi evaluate la materiile limba oficială şi matematică, dacă va fi necesar, şi vor fi înscrişi în clasele care, în opinia autorităţilor şcolare, li se potrivesc cel mai bine.
Sfat: Pentru a obţine informaţii despre sistemul de învăţământ canadian, accesaţi site-urile 
Sfat: În Canada, învăţământul este oferit în franceză sau în engleză.
Comunităţile numeroase pot totuşi obţine finanţare pentru predarea unor materii în limba maternă (ex. limba română, istoria şi geografia României).

duminică, 3 aprilie 2011

Emigrare Canada din Republica Moldova

Deja se poate de emigrat in Canada din Republica Moldova. Interviul se desfăşoară la Chişinău la IOM.
Locul : IOM Chisinau
36/1 Ciuflea str., Of. 03
CHISINAU, 2001
Republica Moldova

Dar primul dosar DCS-ul se trimite tot la Viena.
Acum puteti completa DCS -ul online direct fara a fi nevoiti sa-l tipariti apasand Aici
Asteptam pe toti moldovenii doritori de ajutor in vederea emigrarii in Canada sa treaca pe aici si sa scape de banii cheltuiti inutil , sa scape de intermediari si cel mai folositor : aici veti intalni alti moldoveni care deja sunt in etape superioare in procesul de emigrare si deci va pot informa corect despre ce anume trebuie sa faceti!
TAXELE PENTRU DCS:
Pentru ca Ambasada din Viena sa va proceseze dosarul trebuie sa platiti 390 CAD pentru aplicantul principal si cate 150 CAD pentru fiecare insotitor al aplicantului principal (sot/sotie, copii)! Plata se face fara speze pentru beneficiar....adica Dv. platiti si comisionul bancii pentru ca in contul Ambasadei din Viena sa ajunga suma intreaga si nu fractionata!
Cele mai noi informatii despre taxe le gasiti aici!
Daca ati trecut de interviu, veti trece la etapa urmatoare si va trebui sa pregatiti inca ceva bani:
-Taxa Procesare Dosar adult (aplicantul principal, sot/sotie, partener(a) consensual(a), copil dependent de 22 ani sau peste): 390 EURO
-Taxa Procesare Dosar copil dependent sub 22 ani: 105 EURO
-Taxa de Rezidenta Permanenta (aterizare): 345 EURO
Solicitantii si sotul(sotia)/partenerul consensual trebuie sa plateasca Taxa pentru Rezidenta Permanenta si Taxa de Procesare.
Taxa pentru Rezidenta Permanenta nu se plateste pentru copii dependenti. Cetatenii romani vor plati taxele numai EURO la sucursalele Bancii Transilvania. Banca percepe un comision de 0,6 % din suma depusa! Cand va prezentati la Banca Transilvania nu trebuie sa stiti nici un numar de cont. Cereti functionarei un formular pentru plata taxelor de emigrare Canada si completati.

Doritorii de a emigra în Quebec pot participa la şedinţe informative oferite gratuit la Chişinău

Quebec oferă în continuare posibilităţi de emigrare cetăţenilor R. Moldova. Cei care îşi doresc să se stabilească în provincia canadiană pot participa la şedinţele informative oferite gratuit la Chişinău de guvernul canadian.
       Numărul de imigranţi în Quebec nu este limitat. Responsabilul de informare al Biroului de Imigrare al Quebecului (BIQ) din Vena, Jean-Pascal Vachon a precizat miercuri, 2 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău că doritorii pot imigra în Quebec, dacă cunosc bine limba franceză, cunosc date despre situaţia social-politică şi culturală din această provincie şi dacă corespund cerinţelor înaintate de BIQ. Doritorii trebuie să completeze formularul de evaluarea preliminară de imigrare (EPI) on-line. Dacă răspunsul la EPI este favorabil, persoanele pot înainta cererea oficială de imigrare – Cerere de Certificat de Selecţie (DCS).
       După obţinerea  Certificatului de Selecţi e al Quebecului (CSQ), pretendentul poate transmite dosarul la Ambasada Canadei pentru eliberarea vizei de rezident permanent. Perioada de analiză a dosarului poate dura între 9-12 luni. Pentru examinarea dosarului familiile trebuie să scoată din buzunar câte 390 dolari canadieni (circa 3500 lei), plus 150 dolari canadieni (circa 1300) pentru fiecare membru al familiei. Candidaţii selectaţi îşi asumă responsabilitate să se  informeze cu privire la căutarea unei locuinţe, perspectivele unui loc de muncă şi găsirea acestuia, condiţiile specifice referitoare la practicarea unei profesii sau meserii. Persoanele care se mută cu traiul în Quebec pot  obţine cetăţenia Canadei doar după trei ani. Se acceptă dubla cetăţe nie. Pentru anul 2009 Quebec prevede să accepte în total între 47 400 şi 50 000 (în 2010, între 52 400 şi 55 000) imigranţi. Proporţia imigranţilor care  cunosc limba franceză va fi de cel puţin 61% din numărul total. Persoanele interesate de şedinţele informative gratuite pot afla detalii pe: www.immigration-quebec.gouv.qc.ca